کوکوپیت

کوکوپیت یک نوع بستر کشت قهوه‌ای‌رنگ است که از الیاف اطراف میوه‌ی نارگیل یا الیاف دور تنه‌ی درخت نارگیل به دست می‌آید.

کوکوپیت به‌عنوان بستر آلی کشت، طبقه‌بندی شده و جزو بهترین بسترهای کشت برای رشد گیاهان، مخصوصاً در مراحل اولیه رشد و توسعه گیاه (مرحله‌ی جوانه‌زنی بذر یا ریشه‌دار کردن قلمه‌ها یا پیاز) می‌باشد که می‌تواند مخلوط با پرلیت، خاک‌اره یا پیت موس و یا به‌تنهایی مورد استفاده قرارگرفته و جایگزین خاک شود.

اجزاء کوکوپیت

کوکوپیت شامل سه جزء اصلی می باشد که در بافت های مختلف ممکن است هر سه جزء یا یکی از بخش ها وجود داشته باشد:

1- پیت (peat): به دانه‌های ریز با ابعاد 1 تا 5 میلی‌متر گفته می‌شود و به رنگ قهوه ای تیره می‌باشد.

2- الیاف(coir):به الیاف نخ مانند با ضخامتی بسیار کم و با طول متغیر در بافت‌های مختلف گفته می‌شود.

3- چیپس(chips):به ذزاتی بهم چسبیده پیت و الیاف به اندازه چیبس خوراکی گفته می‌شود.

انواع کوکوپیت

نوع کوکوپیت بر اساس درصد اختلات اجزای آن مشخص می شود. اما به‌طور کلی، در ایران 3 نوع آن مورد توجه قرار گرفته‌ است

1- بافت فاین: که شامل 85 درصد پیت و 15 درصد الیاف با اندازه حداکثر 4 سانتی‌متر می‌باشد.

2- بافت مدیوم: که شامل 80 تا 85 درصد پیت و همچنین 15 تا 20 درصد الیاف با اندازه حداکثر 15 سانتی‌متر می‌باشد.

3- کوکو چیپس: که شامل 30 درصد پیت و 30 تا 60 درصد چیپس و مابقی الیاف با ابعاد متغیر می‌باشد.

مشخصات بستر کشت کوکوپیت

  • جنس کوکوپیت: الیاف نارگیل
  • سایز کوکوپیت: بلوک های 30 در 30 سانت با ارتفاع 15 سانت
  • حجم: 65 تا 75 لیتری
  • ظرفیت نگهداری آب: 70 درصد
  • وزن قالب: 5 کیلوگرم
  • رنگ: قهوه ای 
  • EC (هدایت الکتریکی) = 0.3 – 0.8
  • Ph (اسیدیته) = 5.6 – 6.5

مزایای کوکوپیت:

  • ظرفیت بالای نگهداری آب
  • افزایش راندمان در تولید
  • افزایش سرعت جوانه‌زنی و رشد ریشه
  • عاری از هر نوع علف هرز و عامل بیماری زا (ویروس، باکتری و قارچ)
  • دارا بودن pH مناسب برای رشد گیاهان
  • EC آن کمتر از 1 میلی زیمنس بر سانتی متر
  • حفاظت از محیط ‌زیست و خاک
  • کمک به زهکشی و بهبود ساختار خاک 

معایب کوکوپیت:

  • EC بالا
  • نیاز داشتن به تغذیه‌ی مداوم و کمبود مواد غذایی
  • هزینه‌ی بالای خرید

 

نکته: استفاده از کوکوپیت به عنوان بستر کشت به تنهایی توصیه نمی شود، زیرا حجم بالایی از آب را در خود نگه‌داشته و باعث پوسیدگی ریشه می‌شود. جهت کشت نشاء نسبت ۵۰ درصد کوکوپیت + ۵۰ درصد پرلیت و یا ۶۰ درصد کوکوپیت +۴۰ درصد پرلیت توصیه می‌شود.

کشورهای تولیدکننده‌ی کوکوپیت:

به علت رشد نارگیل در هند و سریلانکا، این دو کشور از اصلی‌ترین کشورهای تولیدکننده‌ی کوکوپیت در جهان هستند. کوکوپیت هندی به علت فرآوری با آب دریا مناسب استفاده در ایران نیست اما کوکوپیت سریلانکا شوری کمتری داشته مناسب استفاده است.

نحوه استفاده از کوکوپیت:

مصرف‌کننده نهایی با افزودن آب به این الیاف فشرده آن‌ها را برای استفاده آماده می‌کند. بعد از افزودن آب، هر ۱ کیلوگرم کوکوپیت فشرده می‌تواند به 13-15 لیتر کوکوپیت مرطوب تبدیل شود. این محیط کشت به صورت قالب های فشرده شده معمولا 5 کیلوگرمی (به حجم 65-75 لیتر) عرضه می گردد.