کنه تارعنکبوتی

M807
M804
M805
M806

کنه تارعنکبوتی

کنه تارعنکبوتی (تارتن، دونقطه ای)

 

گونه:  Tetranychus urticae

جنس: Tetranychus

خانواده: Tetranychidae

 

کنه تارتن دولکه ای یکی از پلی فاژترین آفات محصولات کشاورزی می باشد.

دمای بالا و رطوبت پایین باعث افزایش جمعیت کنه ها می شوند.

 

چرخه زندگی:

M818

مراحل زیستی آفت شامل تخم، لارو، پوره سن یک (پروتونمف)، پوره سن دو (دئوتونمف) و بالغ می باشد.

تخم ها به صورت منفرد گذاشته می شوند و ماده ها روزانه 5 تا 6 تخم می گذارند که در مجموع هر کنه ماده 60 تا 100 تخم میگذارد. تخم ها بسته به دما در 3 تا 6 روز از تخم خارج می شوند. 

 مراحل لاروی و پورگی هر کدام 1 تا 3 روز بسته به دما طول می کشد. 

کنه های تارعنکبوتی در 8 تا 12 روز در دمای 30 درجه سانتی گراد و در حدود 17 روز در دمای 20 درجه یک چرخه زندگی را کامل می کنند.

 

شکل شناسی:

اندازه بدن: 500 _ 300 میکرون (0.5 _ 0.3 میلیمتر)

تخم ها سفید، تقریباً شفاف و کروی با قطر حدود 0.1 تا 0.15 میلی متر هستند. و در سطح زیرین برگها و اغلب در زیر شبکه ای از تارهای تنیده شده قرار می گیرند.

تخم ها در طی 5-4 روز تفریخ می شوند. شکل بدن در مرحله لاروی تقریبا کروی است، لاروها دارای 3 جفت پا، ولی در تمام مراحل پورگی و بالغ دارای 4 جفت پا هستند. پوره ها شبیه به کنه بالغ (با اندازه کوچیکتر) هستند.

نرها نسبت به ماده ها کوچکتر هستند و شکم باریک تری دارند و انتهای بدن نرها دوکی شکل است.

کنه های تارعنکبوتی در فصل بهار و تابستان، سبز متمایل به زرد با دو لکه پشتی جانبی تیره است.

M826

 

زیست شناسی:

کنه های ماده و بالغ جفتگیری کرده در لابلای بقایای گیاهی، زیر کلوخه ها، روی علف های هرز یا گیاهان همیشه سبز، زمستان گذرانی می کنند.

دما نقش موثری در افزایش جمعیت دارد، در حالی که رطوبت اثر منفی بر روی آن دارند.

کنه های عنکبوتی شرایط گرم و خشک را ترجیح می دهند، بنابراین در طول تابستان جمعیت آنها افزایش می یابد

 

گیاهان میزبان:

(بیش از 970 گونه در یکصد خانواده گیاهی (درختان، گیاهان زراعی و …))

خانواده کدوییان، بادمجانیان، سوسنیان

گوجه فرنگی، خیار، فلفل، بادمجان، توت فرنگی، خربزه، کدو، هندوانه و …

لوبیا، سویا، ذرت، پنبه، بادام زمینی، گلرنگ و …

 

M828

خسارت:

یکی از مهم ترین علامت های فعالیت کنه وجود تارهای ابریشمی در پشت برگ گیاهان میزبان می باشد.

کنه‌های تارعنکبوتی معمولاً از سطح زیرین برگ‌ها تغذیه می‌کنند، اما در صورت افزایش جمعیت، کل سطح برگ را می‌پوشانند. آنها از قطعات مکنده برای تغذیه از شیره گیاهی استفاده می کنند.  آنها سلول های گیاهی را سوراخ می کنند و محتویات سلول را خارج می کنند. تغذیه منجر به توده های کوچک سلول های مرده و ظاهر خالدار برگ های آلوده می شود.

در اثر حمله شدید کنه ها و تغذیه از شیره گیاهی، اعمال حیاتی گیاه مختل شده، خسارت ابتدا به صورت زرد و برنزه شدن برگ ها و سپس قهوه ای و خشک شدن آنها ظاهر می شود.

کنه از مراحل مختلف رشدی تغذیه نموده و سبب ضعف بوته ها و کاهش سطح کلروفیلی گیاه می شوند. فعالیت تغذیه ای این آفت توام با تنیدن تار است. وجود تارها سبب جلب گرد و غبار شده و میزان خسارت را تشدید می کند.

این کنه با تولید تار در برگ های انتهایی، سبب ایجاد شبکه توری می شود که در نتیجه، تمرکز بالایی از جمعیت کنه ایجاد می گردد. در این حالت خسارت به حدی زیاد می شود که سبب خشک شدن برگ ها و حتی مانع گرده افشانی بوته های آلوده می گردد.

 اختلال در فتوسنتز منجر به توقف رشد گیاه و کاهش عملکرد می شود.

 

M827

 

روش های کنترل:

کنترل و مبارزه با علف های هرز

انجام آبیاری بارانی در مزارع

کنترل شرایط محیطی: دمای بالا و رطوبت پایین، گیاه را مستعد خسارت کنه می کند.

 

کنترل بیولوژیک:

Orius minutus ?

Anystis baccarum ?

Stethorus gilvifrons ?

Phytoseiulus persimilis ?

Amblyseius cucumeris ?

تبلیغات (کد C)

محل تبلیغات شما

ما را در تکمیل اطلاعات یاری نمایید

با ارسال «دانش و تجربیات شخصی خود» ما را در تکمیل اطلاعات یاری نمایید.